U bent hier

Buurtnetwerk Molen-Oost neemt de organisatie van het jaarlijkse Bierfestival over van hobbybrouwerij Het Nest. Het populaire evenement vindt dit jaar plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart.

Uitgever: 
Gazet van Antwerpen
Datum: 
zaterdag, 21 februari, 2015

Buurtnetwerk Molen- Oost neemt de organisatie van het jaarlijkse Bierfestival over van hobbybrouwerij Het Nest.

Dat opent in september een eigen brouwerij. Sinds 2007 organiseerde Het Nest jaarlijks een bierfestival, aanvankelijk in de parochiezaal van Oosthoven, later in zaal Meuletiende (parochiezaal Goddelijk Kind), vlak aan de Steenweg op Oosthoven. Ondertussen zijn de makers van 'speelkaartbieren' zo als Schuppenaas, Hertenheer, Koekedam, Schuppenboer en KIeveretien bezig met de bouw van een eigen brouwerij op de Bentel- site, vlak buiten de ring.
"Als toekomstige zelfstandige brouwers vonden we het een vreemd idee om op ons bierfestival vijfenzeventig verschillende bieren te blijven schenken", vertelt ondervoorzitter Guy Verbunt. "Dus hebben we een vzw in het Turnhoutse gezocht om het bierfestival over te nemen, die kunnen opbrengsten van zulke evenementen altijd gebruiken." "Toen we het voorstel van Het Nest kregen. zijn we direct op de kar gesprongen", vult Jan Van Otten aan. Hlj is voorzitter van buurtnetwerk Molen-Oost rond de Steenweg op Oosthoven en aanpalende straten, waar ook zaal Meuletiende zich bevindt.
"Ik ben persoonlijk een bierliefhebber en in ons comité bevinden zich nog enkele gelijkgestemde zielen. Het is dus puur uit interesse dat we het festival overnemen. Eventuele winsten zijn natuurlijk leuk meegenomen. Die kunnen we besteden aan andere initiatieven zoals ons driedaags buurtfeest in de zomer, waar telkens Vlaamse artiesten optreden. Om het laagdrempelig te houden, is de inkom er gratis."

Nauwe samenwerking

Uiteraard wordt de band tussen het bierfestival. dat dit jaar op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart plaatsvindt, en Het Nest niet onmiddellijk doorgeknipt. "Er is nog steeds een nauwe samenwerking", beaamt Jan Van Otten. "Het Nest heeft een eigen stand op de beurs, waar ze hun eigen bieren schenken, en maakt nog reclame voor het festival via hun website en hun Facebookpagina. We hebben dus zeker geen schrik dat de mensen gaan thuisblijven.
" De opening van de nieuwe brouwerij van Het Nest is voorzien voor het weekend van 5 september. Het is meteen de start van de jaarlijkse brouwerijfeesten. "Door die telkens in september door te laten gaan, vormen we geen concurrentie voor het bierfestival in maart", vertelt Guy Verbunt. "We gaan onze eigen bieren en bieren die we voor externen gebrouwen hebben, schenken."

WOUTER ADRIAENSEN