U bent hier

Laatste 18 uur van het bierpatrimonium

Uitgever: 
Gazet van Turnhout
Datum: 
maandag, 10 maart, 2014

Het voorbije weekend organiseerde hobbybrouwerij Het Nest hun jaarlijks bierfestival. Naast een grote selectie van buitenlandse bieren werden ook een groot aantal lokale bieren aangeboden.

Op het festival had je ook de gelegenheid om voor het eerst de “Koekedam” te proeven, de nieuwste creatie van brouwerij Het Nest.

Op het bierfestival van brouwerij Het Nest kon je dit weekend proeven van 75 soorten speciaalbieren. Dit jaar kozen ze ervoor om de lokale bieren in de kijker te zetten omdat deze vaak worden vergeten in de regio. Daarnaast pakte Het Nest ook uit met een selectie van uitzonderlijke buitenlandse bieren. Op de lijst stonden enkele Nederlandse, Schotse en Italiaanse soorten.

Naast de geselecteerde bieren kreeg je ook de bijhorende snacks aangeboden: ‘schuppenboer-kaas’ met mosterd, droge worsten en paté. Brouwerij het Nest stelde op het festival 9 eigen bieren voor, waarvan de ‘Koekedam’ de laatste nieuwe is. Met deze nieuwe biersoort is ook ‘de grote straat’ van de (Klevere)tien tot de (Schuppen)aas van brouwerij het Nest compleet. Daarnaast waren er ook nog de Dead man’s hand, een zwaar stoutbier op vat gerijpt en de absolute favoriet van het publiek: de ‘Schuppenboer’.

Het festival was dit jaar weer een groot succes. Toch was deze editie de laatste in de huidige formule. “We gaan nog wel een festival geven, maar omdat we dan de brouwerij hebben staan gaan we op locatie iets doen,” zegt medeorganisator Filip Govaerts. Volgend jaar zal de brouwerij enkel hun eigen brouwsels in de kijker zetten en daarmee willen ze stilaan ook wat meer uitbreiden. Het tweedaagse festival ging dit jaar door in het parochiecentrum Meuletiende in Turnhout.